4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Marijan Detoni Križevci 1905.-Zagreb 1981. Studirao je slikarstvo na Akademiji u Zagrebu 1924. - 1928. u klasi Lj. Babića (grafiku kod T. Križmana), pohađao specijalku kod V. Bečića 1928. - 1929. godine. Bio je član grupe Zemlja (1932. - 1934.), s kojom izlaže od 1931. Usavršavao se u Parizu 1933. Bio je profesor u Vukovaru (1933. - 1936.) i u Karlovcu (1936. - 1942.). Od 1942. sudjeluje u partizanskom pokretu, o čemu svojim crtežima, grafikama, skicama, ratnim dnevnikom i kasnijim slikama daje autentična umjetnička svjedočenja. Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1945. - 1975.), pročelnik njezina grafičkog odjela i član JAZU. Umjetnička loza obitelji Detoni sa slikarom Marijanom nije prekinuta: njegov sin Dubravko cijenjeni je pijanist i skladatelj modernog i avangardnog izričaja, a njegov je pak sin, odnosno Marijanov unuk, Danijel također pijanist koji se školuje na glazbenim akademijama. Često nastupaju u Križevcima.
U ranim Detonijevim djelima naglašenih volumena (Autoportret s paletom, 1927, Djevojčica, 1928.) očituje se sezanizam Proljetnoga salona. U slikama i grafikama nastalima 1929. - 1935. gradi likovnu poetiku socijalnih tendencija. U temama iz života provincije otkriva smisao za humor i grotesku (Oglas, daje se na znanje, 1929.) kao i osjećaj za boju i volumen (Sajam u Križevcima, 1930.). Stvaralačkom interpretacijom zemaljskih načela (otklon od artizma), upotrebom jednostavnoga crteža, lokalne boje i osnovne modelacije, Detoni stvara djela karakteristična krajolika (Potočka ulica, 1930.) i krupnih, škrtim bojama modeliranih likova (Saonice, 1932.). Izvanrednim grafičkim senzibilitetom odlikuju se linorezi Ljudi sa Seine, objavljeni u mapi 1934., u kojima prikazuje život pariških beskućnika. S nešto manje oštrine, ali istim humornim stilom radi seriju crteža u tušu (Procesija, 1932., Utovar na Dunavu, 1933.). Godine 1935. u Vukovaru nastaju poznate slike Pijana kočija i Prehrana koje označuju vrhunac njegova zemljaškoga iskustva.

U drugomu stvaralačkom razdoblju (1936 - 1942.) pojačava koloristički izraz (Misli na Španiju, 1936.) i kao prethodnik apstraktnih tendencija u našemu slikarstvu slika 1938. dva avangardna platna (Fantazija oronulog zida I i II). Poslije drugoga boravka u Parizu (1939.) slika djela s obilježjem likovnog moderniteta (Jahači, 1939.), a vraća se i domaćim temama (Kalnička simfonija, 1939., Kolo, 1940.). Ističu se njegovi pejsaži s euforičnim doživljajem boje i svjetla (Mali pejzaž s Kupe, 1940.), folklorne studije i tvornički interijeri (U tvornici, 1939.). U tomu razdoblju nastaju mape grafika Tračnice, Cvjetovi mašte (1941.), potom Plodovi uzbuđenja i Mapa U (1941 - 1942.), u kojima tragične ratne događaje preoblikuje u halucinantne vizije. U razdoblju 1942 - 1952. prevladava u njegovu djelu tema rata (Prelaz preko Neretve, 1946., Prelaz partizana u čamcu, 1947. i Noć na Zelengori, 1950.). Poslije II. svjetskog rata (1952 - 1980.) stvara djela ekspresionističkih obilježja (Autoportret s ručnikom, 1952.), s tematikom u rasponu od sumornih ratnih sjećanja (Pod crnim suncem, 1960., Noć u planini, 1963.) do poetskih reminiscencija (Igra s loptom, 1956., Noćna svečanost, 1957.). Slika fantastične pejzaže i muzičko - svemirske kompozicije u kojima se prožimaju figuralni i nefiguralni slikarski postupak (Violinski koncert, 1955., Dramatična simfonija, 1966.). Česte su i enformelističko - asocijativne i apstraktne kompozicije (Panika, 1960., Rađanje vatre, 1964., Cvjetovi, 1969.). Samostalno je izlagao u gradovima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Brojna događanja na 3. danu Križevačkog velikog spravišča

Križevačko veliko spravišče ove se godine održava od 14. do 17. lipnja. Treći dan Spravišča započeo je akcijom „Sigurno i vješto u prometu“ koju su organizirala AMK „Križevci“ i Policijska postaja Križevci. Gradska knjižnica održala je u svom atriju Tržnicu knjiga na kojoj su posjetitelji imali prilike tržiti ili pak kupiti knjigu. Križevački likovni krug predstavio je slike svojih članova i imao akcijsku prodaju slika na otvorenom. ...

Brojne povijesne postrojbe okupile se u Križevcima

Križevačka djevojačka straža ove godine obilježava deset godina postojanja pa je tim povodom u sklopu Križevačkog velikog spravišča okupila velik broj povijesnih postrojbi.

Preko 50 sudionika na „Volovskoj biciklijadi“

U subotu, 16. lipnja u sklopu projekta „Cyclo-Net“ održana je „Volovska biciklijada“ koja je okupila preko 50 sudionika. 

Otvoreno je Križevačko veliko spravišče

U petak, 15. lipnja službeno je otvorena središnja turističko kulturna manifestacija grada Križevaca i okolice Križevačko veliko spravišče.

Održana još jedna akcija „Sigurno i vješto u prometu“

U sklopu Križevačkog velikog spravišča održana je akcija spretnosti u vožnji „Sigurno i vješto u prometu“ na kojoj su sudjelovala djeca iz svih vrtića na području Grada Križevaca.

U sklopu Križevačkog velikog spravišča održan "Prvi pljesak"

U sklopu Križevačkog velikog spravišča po prvi je puta nakon dugo vremena održano natjecanje pjevača amatera „Prvi pljesak 2018.“ koji je organizirao portal prigorski.hr.

Izložba „Pet desetljeća Spravišča“ prikazuje priču o najznačajnijoj kulturno-turističkoj manifestaciji ovog kraja

U sklopu Križevačkog velikog spravišča jučer je u Likovnoj galeriji otvorena izložba „Pet desetljeća Spravišča“ koju su pripremili Damjan Abou Aldan i Nikola Ostojčić pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Turističke zajednice grada Križevaca.

Otvorena izložba „Magija baroka“

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci jučer je otvorena izložba Vesne Gužvinec „Magija baroka“.

Gradonačelnikova čestitka povodom Svjetskog dana darivatelja krvi

Poštovani dobrovoljni darivatelji krvi, Danas obilježavamo naš dan, Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Hvala vam na svakoj dozi darovane krvi i hvala vam što tako pomažete u liječenju i spašavanju ljudskih života. Ovim putem upućujem vam iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te vam želim puno zdravlja.   Vaš gradonačelnikMario Rajn ...

Članovi Križevačkog likovnog kruga predstavili svoje radove

Križevački likovni krug i ove je godine uoči Križevačkog velikog spravišča organizirao godišnju izložbu radova koji su nastali nakon prošlogodišnje izložbe. 

Održan operativni sastanak na temu bolesti zlatne žutice vinove loze

U Gradskoj upravi Grada Križevaca održan je operativni sastanak na temu bolesti zlatne žutice vinove loze. Riječ je o jednoj od najštetnijih bolesti vinove loze koja u vrlo kratkom roku poprima razmjere epidemije, čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.  

U Križevcima održani 14. susreti darivatelja krvi

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, koji se obilježava 14. lipnja, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije održalo je 14. susrete darivatelja krvi na Seoskom turizmu Rakić u Čabrajima.

Od jeseni besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola s područja Križevaca

U školskoj godini 2018./2019. učenice i učenici osnovnih škola s područja grada Križevaca imat će besplatne udžbenike. Nabavu udžbenika provodit će osnovne škole, na temelju popisa i broja učenika upisanih u školsku godinu 2018./2019., a sredstva za tu namjenu osigurat će se u Proračunu Grada Križevaca. Pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, vježbenice, likovne mape i dr.) nabavljat će roditelji. ...

Javni natječaj za prijem kandidata u Jedinicu prometne mladeži Grada Križevaca

Na stranicama Gradske uprave Grada Križevaca objavljen je Javni natječaj za prijem osam kandidata u Jedinicu prometne mladeži Grada Križevaca. Prijaviti se mogu učenici Srednje gospodarske škole, Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednje škole „Ivan Seljanec“ s navršenih 16 godina života. Sam natječaj možete vidjeti OVDJE, a zamolbe se primaju do 19. lipnja 2018. godine 15,00 sati. Testiranje i odabir kandidata će se održavati 20. lipnja 2018. godine od 9,00 sati u prostorijama Policij...

Gradu odobren projekt poboljšanja materijalnih uvjeta u Dječjem vrtiću Križevci

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je Gradu Križevcima za sufinanciranje projekt poboljšanja materijalnih uvjeta u Dječjem vrtiću Križevci.

Članovi braniteljskih udruga sudjelovali na sportskom natjecanju u općini Gola …

Braniteljske udruge UHBLPTSP „Sv. Marko Križevčanin“ i udruga HVIDR-a Križevci sudjelovale su na poziv UDVDR-a Gola na obilježavanju dana općine Gola kojom prilikom su između ostalog bili upriličeni susreti branitelja s natjecanjima u disciplinama streljaštvo, viseća kuglana, šah, bela i elektronski pikado.

Odluka o odobrenju privremenog produženja radnog vremena

U vrijeme održavanja manifestacije Križevačkog velikog spravišča, u petak 15.06./16.06.2018. i u subotu 16.06./17.06.2018., ugostiteljski objekti iz skupine „Restorani“ i „Barovi“ na području naselja Križevci mogu raditi do 05,00 sati, a u nedjelju 17.06./18.06.2018. mogu raditi do 03,00 sata.   ODLUKA

U Križevcima održana radionica za lokalne akcije grupe u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede – Mreže za ruralni razvoj i Lokalne akcije grupe „Prigorje“ u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je radionica namijenjena predstavnicima lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj.

Ministar hrvatskih branitelja posjetio Križevce

Grad Križevce danas je posjetio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima. Na početku posjeta, ministar Medved i gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenikom gradonačelnika Marijem Martinčevićem, saborski zastupnik Branko Hrg te predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje kod Perivoja ratnika.    ...

Na županijskoj izložbi vina proglašeno Gradonačelnikovo vino 2018.

U Hotelu „Kalnik“ jučer je održana XVI. Izložba vina Koprivničko-križevačke županije na kojoj su dodijeljena priznanja za Županovo vino, Gradonačelnikovo vino, Šampiona izložbe, Najbolje vino hobiste, Šampiona Križevačkih goric, Najbolje predikatno vino i za Najbolje voćno vino.

Prikupljeno 175 doza krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provodilo je u četvrtak i petak u prostoru Komunalnog poduzeća akciju dobrovoljnog darivanja krvi. U dva dana prikupljeno je ukupno 175 doza krvi, a akciji su se odazvali i gradonačelnik Mario Rajn te zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.  Izvor: prigorski.hr {gallery}DDK-lipanj{/gallery}...

Gradu odobren novi projekt „I ja odvajam“

Grad Križevci uspješno je ostvario sredstva od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za provedbu projekta „I ja odvajam“.

Nazorovci pozvani na superfinale Croatian Makers lige

U svibnju je održano posljednje, 4. kolo Croatian Makers lige –natjecanja iz robotike i programiranja. Liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Branislav Pengov novi predsjednik Zajednice športskih udruga Križevci

Na jučerašnjoj skupštini Zajednice športskih udruga Križevci za novog je predsjednika Zajednice izabran Branislav Pengov.

Predstavljena didaktička oprema nabavljena u sklopu projekta "Budi heroj - volontiraj"

U Sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga jučer je predstavljena didaktička oprema koja je nabavljena u sklopu projekta „Budi heroj – volontiraj“ koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Međunarodni projekt čitanja četvrtaše OŠ Ljudevita Modeca Križevci odveo u Sloveniju

U sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja (http://citanjenepoznajegranice.weebly.com), koji naša škola provodi već treću godinu, učenici 4. b razreda, učitelj savjetnik Tihomir Pleša, učiteljica Anica Žulj, asistentica Silvija Pokos i knjižničarka Romana Erhatić, posjetili su 5. lipnja 2018. Osnovnu školu Šmartno u Sloveniji, školu partnera.   ...

U Križevcima održan „Promins forum – Sjeverna Hrvatska“

U organizaciji Gospodarskog-interesnog udruženja Promins u Hotelu „Kalnik“ održan je „Promins forum – Sjeverna Hrvatska“ s ciljem predstavljanja zakonskih regulativa i prostornog planiranja okupljenim sudionicima.

U tijeku su radovi na adaptaciji parketa u Sportskoj dvorani OŠ Ljudevita…

Kao što je najavljeno, započeli su radovi na adaptaciji parketa u Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci. 

Održana pokazna vatrogasna vježba na Osnovnoj školi Ljudevita Modeca

U sklopu obilježavanja Mjeseca zaštite od požara, u srijedu, 6. lipnja 2018., održana je pokazna vatrogasna vježba na objektu Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima.

U Križevcima održana skupština Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije

U križevačkom Hotelu „Kalnik“, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije održala je svoju godišnju skupštinu.

U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ predstavljena strukovna zanimanja

S ciljem promocije strukovnih zanimanja jučer je u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Križevci održana prezentacija ovih zanimanja roditeljima učenika završnih razreda.

Grad Križevce posjetila konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj

S ciljem upoznavanja židovske ostavštine u Križevcima, upoznavanja s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima i Srednjom gospodarskom školom kao i poduzetničkim potencijalima Križevaca, Grad Križevce danas je posjetila zamjenica šefice Misije i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Križevačka moto utrka u nedjelju, 24. lipnja

U prostorijama AMK „Križevci“ jučer je održana sjednica Organizacijskog odbora moto utrke „Nagrada Križevaca 2018.“ koja će se ove godine održati u nedjelju, 24. lipnja.

Sjajan odaziv mještana na vatrogasne zabave

Grad Križevci je od ove godine vratio održavanje vatrogasnih zabava u domovima na području Križevaca. Do sada su zabave održane u Đurđicu, Lemešu Križevačkom, Majurcu, Velikim Sesvetama, Bojnikovcu i Gornjem Dubovcu, te su sjajno prihvaćene od strane mještana. ...

Križevački poduzetnički centar pruža usluge informiranja poljoprivrednika

Križevački poduzetnički centar d.o.o. pruža usluge informiranja i savjetovanja poljoprivrednih proizvođača vezano uz financiranje razvojnih projekta u poljoprivredi iz fondova Europske unije.

Najstariji oldtimer rally prošao Križevcima

Najstariji tradicionalni oldtimer rally u organizaciji Oldtimer kluba Zagreb ove je godine održan na relaciji Zagreb – Vrbovec – Križevci.  

Klub „Agata“ organizirao edukativno druženje

I ove je godine Klub žena s bolestima dojke „Agata“ Križevci organizirao edukativno druženje žena oboljelih od raka. 

Obavijest o mogućnost ostvarivanja naknade u okviru projekta „Zaštita i očuvanje bijele…

Koprivničko-križevačka županija se i ove godine preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode uključila u provođenje projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" u 2018. godini, koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Brojnim aktivnostima Udruga "Maslačak" obilježila Dan otvorenih vrata udruga

Udruga "Maslačak" Križevci se i ove godine pridružila udrugama širom Hrvatske u godišnjoj manifestaciji obilježavanja „Dana otvorenih vrata udruga“ koju je organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske s ciljem informiranja javnosti o radu udruge u lokalnoj i široj zajednici. ...

Održan Marijanski koncert "Pozdravimo Mariju i nebesku Kraljicu"

Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje“ u crkvi sv. Križa obilježilo je svoju desetu godišnjicu djelovanja.

Obilježen Dan Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ obilježila je danas svoj Dan škole. Za tu prigodu, učenici i učitelji zajedno s ravnateljem Igorom Brkićem osmislili su cijeli niz aktivnosti.

Grad Križevci vraća Jedinicu prometne mladeži

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško održao je danas radni sastanak na temu ponovnog pokretanja Jedinice prometne mladeži u Križevcima.

Osnovna škola Ljudevita Modeca obilježila Dan škole

Uz bogat glazbeni program, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci jučer je u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma obilježila Dan škole.

U Križevcima predstavljene aktivnosti HZZ-a u sklopu kampanje Zaposli se u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava pokrenuo je kampanju Zaposli se u Hrvatskoj kojoj je cilj bolje informirati javnost o aktivnostima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i mjerama aktivne politike zapošljavanja.

Predstavljen portal koji promovira strukovna zanimanja

U Županijskoj upravi danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen jedinstveni projekt – portal koji promovira strukovna zanimanja, a namijenjen je učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Nazad na vrh