Kulturni  život grada upotpunjava se i redovnim gostovanjima kazališta. Kazališta i kazališne skupine na daskama pozornice u Hrvatskom domu izvele su niz zanimljivih i aktualnih predstava. U Gradu ima nekoliko prostora u kojima se odigravaju kazališna zbivanja, a koja organizira Pučko otvoreno učilište Križevci kao i pojedine udruge.

Tijekom godina su gostovali Histrioni, Exit teatar, Planet art teatar,  Scena Gorica kao i brojna druga kazališta koja su nam pokazala svoje najbolje predstave. U ljetnim mjesecima, kao izuzetan prostor za predstave pokazao se prostor Atrija Likovne galerije, gdje se igraju manje predstave.

Križevačko kazalište proslavljeno je festivalima križevačkog redatelja Borisa Čataja, nositelja nagrade za životno djelo i počasnog građanina Grada Križevaca. Križevački teatar, nazvan „Nina Vavra“ prema križevačkoj divi hrvatskog kazališta prije 2. Svjetskog rata, redatelj Boris Čataj osnovao je 1971. godine kao experimentalnu scenu Kluba omladine koja je djelovala u komornom prostoru prizemlja bivše sinagoge kao „sobno kazalište“ s kapacitetom od 21 sjedala. Boris Čataj proglašen je 2012. godine počasnim građaninom Grada Križevaca  za ukupni volonterski četrdesetogodišnji društveni rad na organiziranju kazališnog života, vođenja i kontinuiranog djelovanja malog kazališta u Križevcima, te promicanje Grada Križevaca u Republici Hrvatskoj i šire.