Glazbena umjetnost u Križevcima odvija se u dva pravca – putem glazbenog obrazovanja i koncertne djelatnosti.

Prva glazbeno - obrazovna institucija/društvo u Gradu osnovana je 1813. g. Takvi glazbeni zavodi  nicali su, po uzoru na bečki Musikverein, u prvoj polovici 19. stoljeća po cijeloj Hrvatskoj, a križevački spada među najstarije u državi. Uloga glazbenih zavoda nije bila samo izučavanje osnovnih muzičkih znanja, već i priređivanje koncerata i plesova, te promicanje glazbene umjetnosti uopće. Osnutak ovakvog društva je stoga značajan ne samo za glazbenu, već i općenito za kulturnu povijest Grada, pa i cijele Hrvatske.

Iz našeg glazbenog zavoda, čiju smo 200-tu obljetnicu proslavili 2013.g., potekli su Gradski puhački orkestar te Hrvatsko pjevačko društvo 'Kalnik', kao i  križevačka Glazbena škola Alberta Štrige Križevci koja je glavni nositelj glazbene  djelatnosti u Gradu. U sklopu Glazbene škole djeluje i nadaleko poznati Tamburaški orkestar, a 2013.g. je slavio 35. godina postojanja.

Koncertna djelatnost u Gradu je također bogata. Uz brojne koncerte gostujućih umjetnika koji su oplemenili glazbenu ponudu Grada valja izdvojiti već tradicionalni koncert Varaždinskih baroknih večeri koji se u Križevcima odvija punih deset godina. Prvi koncert Varaždinskih baroknih večeri u Grkokatoličkoj katedrali održan je 23. rujna 2004., a nastupio je Zagrebački gitaristički kvartet, nakon njih su gostovali svjetski orkestri i ansambli:  Slovenska filharmonija i Slovenski komorni zbor pod ravnanjem V.Kranjčevića, Zagrebački solisti,  orkestar Capella Istropolitana iz Slovačke,  i dr.
Glavninu koncertnih događanja čine  recitali brojnih hrvatskih i inozemnih umjetnika, komornih ansambala, festivala, kao i recitali i zajednički koncerti  križevačkih glazbenika.