Križevci - mali grad s velikim sportašima

 
Naši sportaši su, u pravom smislu riječi, zaštitni znak Križevaca. Naime, malo se koji grad te veličine može pohvaliti s olimpijcima, poput proslavljenog atletičara Branka Zorka i Nine Habuna te košarkaša Marka Tomasa, a i s osvojenim odličjima na najjačim europskim i svjetskim natjecanjima. Mogli bi napisati knjigu o velikoj križevačkoj sportskoj povijesti, od kraljice sportova do rukometa i košarke. Najbolji sportaš je posljednjih godina tjelograditelj Danijel Miklečić koji je lani na EP u Moldaviji osvojio dvije kolajne, zlatnu i srebrnu, a uskoro će u obranu odličja na prvenstvu Starog kontinenta u Španjolskoj. Košarkaši igraju u A 1 ligi, rukometaši vode u 1. HRL. Atletičar Rudolf Kralj je aktualni prvak Hrvatske na 800 metara. Naši su trkači i trkačice izvrsni, po običaju, u krosu. Motociklisti MK Križevci desetljeće i više prednjače u cestovnim moto utrkama, a ističu se i organizacijom Nagrade Križevaca u Gornjem gradu. Naš Talijan Luca Tommasini dvostruki je prvak Hrvatske u klasama 125 SP i 600 SST. Ove će se godine motociklistička utrka održati 29. lipnja. Zajednica športskih udruga redovito uspješno organizira malonogometni turnir u dvorani na kojem nastupaju najbolji hrvatski igrači. Rad s mladima donosi rezultate u streljaštvu, karateu, taekwondou.
Maurizio Novosel, Radio Križevci

Klubovi u olimpijskim disciplinama sa značajnijim rezultatima

Atletski klub Križevci

Atletski klub osnovan je 1963. godine i od tada do današnjih dana mnogobrojne generacije atletičara i atletičarki svojim su rezultatima doprinijeli da atletski klub postane jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u gradu. Predstavnici našeg kluba nastupali su od regionalnih natjecanja do europskih, svjetskih i olimpijskih igara. Ističemo pet nastupa Branka Zorka na olimpijskim igrama, njegove četiri europske i jednu svjetsku medalju (osvojio je prvu međunarodnu medalju za Republiku Hrvatsku) te devet aktualnih državnih rekorda, uz to Branko Zorko 1992. godine dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar". Valja istaknuti i nastup Nine Habuna na Olimpijskim igrama o Sydneyu i njegov državni rekord u štafeti 4x400 metara te Nastasju Jakovljev višestruku juniorsku reprezentativku i rekorderku države na 60 m u štafeti 4x100. Trenutno u klubu trenira šezdesetak atletičara i atletičarki, a prošle godine osvojeno je sedam naslova prvaka države, među kojima po broju naslova prednjači Rudolf Kralj jedan od najperspektivnijih mladih osamstometraša u državi.

 

Akademski konjički klub Križevci

Akademski konjički klub Križevci djeluje na terenima i prostorima današnjeg Visokog Gospodarskog Učilišta u Križevcima, a nekadašnjeg Poljoprivrednog Instituta Križevci. Prve športske konje holstein pasmine Poljoprivredni Institut Križevci kupio je 1981. godine te od tada postoji konjički klub koji se oko tih konja razvio.
Kroz više od 30 godina rada članovi kluba sudjelovali su najviše u preponskom jahanju te dali više reprezentativaca Hrvatske u preponskom jahanju, a od 2009 g. i u parakonjaništvu (dresurno jahanje za osobe s invaliditetom). Jedna od aktivnosti kluba je i terapijsko jahanje iz kojeg proizlaze sportaši sa invaliditetom.

 

Karate klub "KTC"

Karate Klub "KTC" Križevci djeluje od 30. 1. 1998. godine kad je osnovan pod imenom Shito Ryu karate do Križevci. Trenutno u klubu aktivno sudjeluje oko sedamdeset članova.

Najveća dostignuća u klubu su:
Klara Katavić    3. Mjesto u katama(učenice) na Shito Ryu prvenstvu svijeta 2009-te godine u Pekingu
3.Mjesto u borbama (juniorke-59kg) na Shoto kan prvenstvu svijeta 2013-te u Istanbulu
1.Mjesto u borbama na međunarodnom turniru u Grazu 2012-te

Bruno Katavić    3.Mjesto u borbama (kadeti - 63kg,član reprezentacije) na svjetskim igrama mladih u Konyiji (Turska)  2013.
1.Mjesto u borbama (mlađi kadeti) u Salzburgu (današnji svijetski kup) 2012-te
3.mjesto u borbama (kadeti) Grand Prix Croatia 2013-te
2.mjesto u borbama na ekipnom prvenstvu države 2012-te

 

Nogometni klub "Križevci"

Klub je osnovan 1966. godine spajanjem dvaju gradskih klubova. Raniji naziv kluba bio je NK Čelik.
Najveći uspjesi su igranje u 2.HNL u sezonama 1994/1995., 1996/1997. i 1997/1998.
Klub je nekoliko puta bio nadomak vraćanju u 2.HNL. Trenutno klub igra 1.ŽNL - Istok.
Kroz postojanje kluba potekli su mnogi mladi reprezentativci Hrvatske, a i današnji prvoligaški igrači.

 

Rukometni klub "KTC"

Osnovan 1966. godine. 2013. godina ostati će krupnim slovima upisana u povijesti RK "KTC". Naime klub je ne samo uspio prvu sezonu takmičenja zadržati prvoligaški status, ostvariti plasman na odlično sedmo mjesto na kraju sezone 2012./13., nego je u jesenskom dijelu prvenstva izvrsnim igrama zasjeo na vrh prvenstvene ljestvice prvoligaša s odličnim izgledima da i na proljeće ostvari povijesni uspjeh i plasman u elitnu Premijer ligu.

Druga ekipa RK "KTC" je bila ugodno iznenađenje u svom premijernom nastupu u 3. HRL sjever i rijetki su bili klubovi koji su odnosili bodove iz Križevaca. Kadeti nastupaju u 2. HKRL i na neki način ta ekipa postaje žrtva gustog rasporeda takmičenja. Naime cijela ta ekipa, rođena 1996. i mlađi nastupa i u 3. HRL sjever. Mlađi kadeti uredno odrađuju obaveze u 1. HMKRL i drže se sredine tablice. Osim njih u klubu se radi sa igračima rođenim 2002. godine i mlađi, kao i od nedavno sa igračima koji su rođeni 2004. i mlađi.

 

Ženski rukometni klub "Mlinar"

 "Zvjezdice koje se nikad neće ugasiti“ pisalo je davne 1998. godine na majicama školske rukometne ekipe. Desetak djevojčica, betonsko igralište i beskrajna želja, volja i ljubav prema rukometu doveli su do početaka ženskog rukometa u našem gradu.
Početkom listopada 2000. godine, u sklopu Sportske udruge Križevaca, odnosno Saveza sportova Koprivničko-križevačke županije, osnovan je Ženski rukometni klub Križevci, kao neprofitna udruga. U to vrijeme, klub se natjecao u nekoliko mlađih uzrasnih kategorija u kadetskoj ligi istok, zatim u mlađoj kadetskoj ligi, te u rukometnoj ligi Koprivničko-križevačke županije.
U 2003. godini, ŽRK Križevci potpisuje sponzorski ugovor s pekarskom industrijom „Mlinar“, te mijenja ime u ŽRK Mlinar Križevci. Iste godine, klub je ušao u 3. HRL sjever.
2007. godine, ŽRK Mlinar osnovao je i školu. Od trenutka nastanka pa do danas, u klubu je aktivno sudjelovalo preko 200 djevojčica i djevojaka o čijem je sportskom razvoju brinulo nekoliko trenera.
Danas se seniorska ekipa takmiči u 3. HRL, a osim te selekcije unutar kluba su još četiri selekcija, raznih dobnih kategorija, koje se natječu na nivou državne i međužupanijska lige, a sve igračice, njih ukupno cca. 90, su sa područja Križevaca.

Vratimo se na početak ove priče...Zvjezdice su i dalje ovdje, sve ih je više i više, a rezultati su sve bolji. Zato veliko hvala svima koji su bili uz nas kada smo rasli i pobjeđivali, koji su plakali s nama i tješili nas pri porazima, kao i onima koji su prepoznavši važnost sporta u razvoju mladih, u skladu sa svojim mogućnostima pružali financijsku potporu radu našeg kluba.