U Hotelu „Kalnik“ jučer je održana XVI. Izložba vina Koprivničko-križevačke županije na kojoj su dodijeljena priznanja za Županovo vino, Gradonačelnikovo vino, Šampiona izložbe, Najbolje vino hobiste, Šampiona Križevačkih goric, Najbolje predikatno vino i za Najbolje voćno vino.

IMG 0473

 

Prije proglašenja najboljih, uvodno se obratio predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Bilikum“ Denis Maksić istaknuvši kako je na ovogodišnju izložbu vina pristiglo 196 uzoraka vina te su dodijeljena dva velika zlatna odličja, 52 zlatna odličja, 76 srebrnih i 39 brončanih odličja.
„Izuzetno mi je drago da se ova izložba vina odvija ovdje u Potkalničkom kraju gdje je to dugogodišnja tradicija i gdje je to način života. Grad Križevci osim ovoga lijepog dijela, upoznat je i s vašom problematikom, a to je fitoplazma i drugi tjedan imamo operativni sastanak vezano uz to,“ istaknuo je zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević te čestitao najboljima i pozvao okupljene na Križevačko veliko spravišče koje se održava od 14. do 17. lipnja.
Izložbu je otvorenom proglasio župan Darko Koren i pri tome naglasio kako je sektor vinogradarstva napravio velik iskorak i napredak te kako je temelj toga ljubav bez koje se vinogradarstvo ne može raditi.
Najboljim voćnim vinom proglašeno je vino OPG-a Jadranko Mihalić za Tayberry dok je Šampionom Križevački goric 2018. proglašeno vino OPG-a Kamenjak za Greberanec Cuvee. Najboljim predikatnim vinom proglašen je Slatki zelenac ledeno vino, a plaketa za najbolje vino hobiste Koprivničko-križevačke županije pripalo je Miroslavu Tomieku za Rizling rajnski.
Gradonačelnikovim vino proglašen je Kleščec OPG-a Kamenjak, Cuvee NO 1 Zadruge Podolski i Pinot sivi OPG-a Kamenjak dok je županovim vinom proglašen Chardonnay 2017. Vinarije Matočec koje je ujedno proglašeno i Šampionom izložbe.