Na području Grada srednjoškolsko obrazovanje provodi se u 4 srednje škole, a to su:

  • Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog,
  • Srednja škola "Ivan Seljanec",
  • Srednja gospodarska škola Križevci te
  • Srednja škola Glazbene škole Alberta Štrige.

Pored svakodnevne suradnje sa srednjoškolskim obrazovnim ustanovama, Grad za učenike srednjih škola s prijavljenim prebivalištem na području grada Križevaca, a u školu putuju autobusom ili vlakom, subvencionira troškove prijevoza u visini od 20% od umanjene cijene mjesečne karte za popust autobusnog pijevoznika te 20% cijene mjesečne ili polumjesečne putne karte u željezničkom prometu.

Srednja škola „Ivan Seljanec“ osnovana je 23.12. 1991. s nazivom Industrijsko-obrtnička škola, a današnje ime po poznatom križevačkom profesoru tjelesnog odgoja nosi od 1995. Od svega nekoliko zanimanja u svojim počecima, škola danas obrazuje oko 500 učenika u 7 obrazovnih sektora i 25 zanimanja: : kuhar, konobar, krojač, zidar, automehaničar, strojobravar, automehaničar, vodoinstalater, prodavač, pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni strojobravar. Uz  obrtnička  zanimanja u  školi se učenici mogu  obrazovati i  za četverogodišnja strukovna zanimanja : komercijalist, hotelijersko turistički tehničar, tehničar cestovnog prometa i računalni  tehničar za strojarstvo.

1860. godine osnovano je Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište, prvo poljoprivredno učilište u jugoistočnoj Europi i jedno od prve četiri akademske institucije u Hrvatskoj. Danas srednja i visoka škola djeluju kao dvije odvojene institucije: Srednja gospodarska škola i Visoko gospodarsko učilište. Srednju gospodarsku školu pohađa 450 učenika koji se školuju za zanimanja: poljoprivredni tehničar- opći i fitofarmaceut, veterinarski tehničar te mehaničar poljoprivredne mehanizacije i poljoprivredni gospodarstvenik.

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci osnovana je 4. rujna 1945. kao Osnovna muzička škola. Škola 1995. proširuje svoju djelatnost i uvodi programe srednje glazbene škole i mijenja naziv u Glazbena škola Alberta Štrige Križevci. Djelatnost škole obuhvaća, u skladu s odobrenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, 16 programa osnovnog i srednjeg glazbenog školovanja (klavir, violina, violončelo, gitara, tambura, flauta, klarinet, saksofon, truba, rog, trombon, harmonika, solo-pjevanje, teoretski odjel, udaraljke i čembalo ).