Dobro došli u Križevce, grad koji se diči bogatom i slavnom prošlošću, vrijednim obrtnicima, poduzetnicima, sportskim šampionima, najboljim tamburašima i puhačkim orkestrom, grad u kojem sadašnji trenutak opravdava očekivanja perspektivne budućnosti, razvijenog poduzetništva i gospodarstva, turizma, trgovine, prometa, školstva i društvenih djelatnosti.


POLOŽAJ I STANOVNIŠTVO


Križevci su drugi po veličini grad u Koprivničko-križevačkoj županiji, prostire se na površini od 263,72 km2, a područje jedinice lokalne samouprave nastanjuje 22.122 stanovnika, od čega u naselju Križevci živi 11.231 stanovnika, dok u preostalih 60 naselja stanuje 10.891 stanovnika. Grad je smješten u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, od glavnog grada Zagreba udaljen je 57 km, a nalazi se u blizini ostalih regionalnih središta Koprivnice (31 km), Bjelovara (33 km) i Varaždina (48 km).
Grad se nalazi na glavnom cestovnom i željezničkom prometnom pravcu između Zagreba i Mađarske, a pri kraju je izgradnja brze ceste od Zagreba do Križevaca koja će grad učiniti još bližim i dostupnijim te svega 30-ak minuta udaljenim od Zagreba.

 

GOSPODARSTVO


U gospodarstvu prevladava trgovačka i uslužna djelatnost, građevinska industrija, proizvodnja vrhunskog parketa, te raznovrsne obrtničke i uslužne djelatnosti. Križevci su pokretač i domaćin Županijskog obrtničkog i gospodarskog sajma, otvorenog i stranim izlagačima.
Grad ima nekoliko industrijskih i uslužnih zona za razvoj malih i srednjih tvrtki. Ovaj kraj poznat je i po drugim djelatnostima, te po svojim poljoprivrednim proizvodima, mesu, mlijeku, vinu, voću i medu.

 

KULTURA, OBRAZOVANJE I SPORT


Križevci i okolica prepoznatljivi su po mnogobrojnim sačuvanim objektima spomeničke baštine, očuvanim crkvama i običaja po Križevačkim štatutima jedinstvenim pisanim pravilima ponašanja u veselim društvima uz razne svečanosti.
Križevci su grad sporta: atletike, nogometa, košarke, rukometa, Tae Kwon Do-a i motociklizma, grad u kojem se održava jedina gradska motociklistička utrka.
Grad ima četiri dječja vrtića, dvije osnovne, tri srednje i dvije visoke škole od kojih je Visoko gospodarsko učilište jedno od najstarijih obrazovnih ustanova ovog tipa u ovom dijelu Europe. U Križevcima djeluje Pučko otvoreno učilište, Glazbena škola Alberta Štrige, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji pohađaju djeca s posebnim potrebama.
Od 1838. godine u gradu djeluje ilirska čitaonica sa kontinuitetom Gradske knjižnice “Franjo Marković”, sve do danas, a u gradu postoji i Muzej te Pučko otvoreno učilište koji su organizatori kulturnih događanja u gradu.

 

TURIZAM


Svojom netaknutom prirodom i bogatim šumama s brežuljkastom okolicom podno planine Kalnik, Križevci pružaju veliku mogućnost za razvoj svih oblika turizma (izletničkog, seoskog, lovnog i dr.) te za pripreme sportaša.
Poznata je i tradicionalna turistička priredba “Križevačko veliko spravišče”, koja se održava u lipnju, uz podsjećanje na pomirbu kalničkih plemenitaša i križevačkih purgera.
Križevci su i biskupski grad, sjedište grkokatoličke biskupije te konkatedralno sjedište Bjelovarsko-križevačke biskupije te rodni grad Svetog Marka Križevčanina, trećeg sveca u Hrvata, čiji se blagdan obilježava velikim misnim slavljem 7. rujna.
Križevce i okolicu krase mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove.
Križevci su grad prijatelj s gradom Pagom, s talijanskim gradom Reana del Rojale u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini i s gradom Nagyatadom u Mađarskoj, Općinom Čitluk u Bosni i Hercegovini te Općinom Kočani u Republici Makedoniji, a razvili su dobru suradnju s gradom Dornbirnom u Austriji.

 

ZAŠTO ŽIVJETI U KRIŽEVCIMA 


Grad je smješten u blizini Zagreba, ali i ostalih regionalnih središta ovog dijela Hrvatske, a istovremeno nudi sve prednosti života u malom gradu kao što su: niske cijene nekretnina, niži ukupni troškovi života, veća sigurnost življenja-Križevci su prema službenim statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova već nekoliko godina među najsigurnijim gradovima s vrlo niskom stopom kriminaliteta.
U gradu su zbrinuta djeca predškolske dobi kroz četiri dječja vrtića te ne postoje liste čekanja na upis, a grad sufinancira veći dio cijene smještaja. Ostala obrazovana infrastruktura također prati potrebe mladih obitelji pa tako postoje četiri osnovne škole, od kojih je jedna glazbena te jedna za djecu s posebnim potrebama, tri srednje škole: gimnazija, obrtnička i gospodarska škola te dvije visokoobrazovne institucije.
Grad prati mlade i kroz razvijen program kreditiranja svih studenata, kojima kredit može postati stipendija ukoliko završe fakultet u roku te ostanu živjeti u Križevcima.
Za poduzetnike koji odluče ovdje poslovati, Grad također ima niz prednosti i subvencija, bilo kroz poticaje u Poslovnim zonama ili povoljne poduzetničke kredite.
Briga za starije također se nalazi visoko na listi prioriteta ovog grada te je upravo pred završetkom izgradnja modernog Doma za starije i nemoćne u kojem će smještaj za dio korisnika također biti subvencioniran.